ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Εγκατεστημένο σε ένα χώρο 3000τ.μ. στη Λεμεσό, στο Κυπριακό Μουσείο Κλασικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου δεν θα θαυμάσετε τίποτε άλλο παρά μόνο Κλασσικά, Ιστορικά και Συλλεκτικά Αυτοκίνητα. Το Κυπριακό Μουσείο Κλασσικού & Ιστορικού Αυτοκινήτου είναι ένας αξιόλογος χώρος στη Λεμεσό που φιλοξενεί κλασσικά οχήματα, αναδεικνύοντας την ιστορική και συναισθηματική τους αξία.

Το μουσείο εγκαινιάστηκε την 1η Φεβρουαρίου 2014 από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσο Μητσόπολο. Από την 1η Νοεμβρίου 2015, το Μουσείο Κλασικού & Ιστορικού Αυτοκινήτου μεταφέρθηκε σε νέο, μεγαλύτερο χώρο με πιό σύγχρονές εγκαταστάσεις, 3000τ.μ. κατάλληλο για όλων των τύπων εκδηλώσεις.

Τα πρωτότυπα εκθέματα καλύπτουν έναν αιώνα αυτοκινητοβιομηχανίας, αφού ο βετεράνος της συλλογής, την παρούσα χρονική στιγμή, είναι ένα Ford ”T” του 1912 ενώ το νεότερο όχημα, ένα συλλεκτικό κομμάτι του 2004. Ο κάθε επισκέπτης, μπορεί να απολαύσει μια διαφορετική και συνάμα αξέχαστη εμπειρία γνωρίζοντας την εξέλιξη του αυτοκινήτου μέσα από το πέρασμα του χρόνου.

Η δημιουργία του Μουσείου οφείλεται στο όραμα του παλαίμαχου στους αγώνες ταχύτητας στα διεθνή, ευρωπαϊκά και κυπριακά ράλι, κ. Ντίμη Μαυρόπουλου, οποίος παραχώρησε τη προσωπική συλλογή 90 παλαιών αυτοκινήτων που διαθέτει και με κάθε προσωπικό μέσο απέκτησε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για την ανάδειξή τους.

H συλλογή, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, αφού ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται οχήματα, άξια θαυμασμού, πολλά από τα οποία έχουν τόσο πολιτιστική όσο και συναισθηματική αξία για τον Κυπριακό λαό.

Μερικά από αυτά, είναι η υπερθωρακισμένη προεδρική «Cadillac» που κατασκεύασε ειδικά η Αμερικανική κυβέρνηση για να τη δωρίσει στον Πρόεδρο Μακάριο Γ’ το 1977. Δυστυχώς, ο ίδιος δεν πρόλαβε να την χρησιμοποιήσει και έτσι πέρασε στα χέρια της προεδρικής φρουράς και των μετέπειτα κυβερνήσεων. Εξαίτιας της ειδικής θωράκισής της έχει βάρος 4,2 τόνους, αλεξίσφαιρα παράθυρα που δεν ανοίγουν, ενώ διαθέτει και σύστημα κλιματισμού με φίλτρα για προστασία από επιβλαβή αέρια.

Επίσης, υπάρχει, με επίσημο πιστοποιητικό, το διάσημο πράσινο αυτοκίνητο «Mini» του Мr. Bean με τη γνωστή κλειδαριά στο πλάι και ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε η σιδηρά κυρία Margaret Thatcher, μάρκας Rover P5 του 1973.

Στο μουσείο, υπάρχει χώρος μικρών προβολών όπου καθ’ όλη την διάρκεια των επισκέψεων γίνεται προβολή ταινίας για την ιστορία των αυτοκινήτων.

Επισκέπτες του μουσείου είναι άτομα κάθε ηλικίας, τουρίστες, οργανωμένα σύνολα και σχολεία. Τέλος, στα πλαίσια συμβολής του Μουσείου στον πολιτισμό της Κύπρου, μετά το τέλος της κάθε περιήγησης προσφέρεται παρουσίαση κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας.

Με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια εισόδου του μουσείου, θα διατίθενται σε κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options